.

Το έθιμο του Μάρτη

    Μόδα , Κόσμημα    0 Comments
 Το έθιμο του Μάρτη

Λίγοι μήνες έμειναν για να αποχαιρετήσουμε τις κρύες χειμωνιάτικες ημέρες και να υποδεχτούμε τις ηλιόλουστες ζεστές μέρες της άνοιξης. Καθώς λοιπόν δειλά δειλά ο ήλιος θα αρχίσει να κάνει την εμφάνιση του, εμείς μπορούμε να γιορτάσουμε την έλευση της άνοιξης και να καλωσορίσουμε τις ηλιόλουστες ημέρες τηρώντας το έθιμο του Μάρτη.

Τι είναι το έθιμο του Μάρτη

Ο Μάρτης ή αλλιώς η Μαρτιά, είναι ένα έθιμο σύμφωνα με το οποίο από τη 1η Μαρτίου έως και το τέλος Μαρτίου πρέπει να φοράμε ένα βραχιόλι ή ένα δαχτυλίδι τα οποία να έχουν φτιαχτεί από κόκκινη και άσπρη κλωστή ή από κάποιο σχοινί στα ίδια χρώματα το οποίο να έχει στριφτεί ή να έχει πλεχτεί.

Που έχει τις ρίζες του ο Μάρτης

Ο Μάρτης είναι ένα παμπάλαιο έθιμο το οποίο θεωρείται ότι προέρχεται από την Αρχαία Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα από τα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου οι Μύστες έδεναν μια κλωστή την οποία την ονόμαζαν Κρόκη. Η Κρόκη ήταν ένα σύμπλεγμα κόκκινου και λευκού υφάσματος ή κλωστής το οποίο το έδεναν στο δεξί τους χέρι και στο αριστερό τους πόδι για να προστατεύονται από το κακό. Το Μάρτη τον έφτιαχναν τη τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου και το φορούσαν τη πρώτη μέρα του Μαρτίου ενώ τη τελευταία μέρα του μήνα το κρεμούσαν στο πιο ψηλό κλαδί των δέντρων για να το πάρουν τα υγιή χελιδόνια και να το πάνε στη φωλιά τους ώστε να κλωσήσουν τα υγιή αυγά τους.

Τι συμβολίζει το έθιμο του Μάρτη

Σύμφωνα με μια αρχαία δεισιδαιμονία, όταν κάποιος φοράει ένα βραχιόλι ή ένα δαχτυλίδι Μάρτη λέγεται ότι αποτρέπει το κακό. Το κόκκινο και το λευκό χρώμα σύμφωνα με τους αρχαίους  Έλληνες προστατεύει το κάτοχο του από το κακό και από τη βασκανία. Για τα μικρά παιδιά αλλά και για τους ενήλικες είναι πολύ σημαντικό να φοράνε Μάρτη γιατί έτσι λέγεται προστατεύονται από τις ασθένειες, από το κάψιμο του ήλιου αλλά και για να μην πιάνει τον κάτοχο του το κακό μάτι. Όταν κάποιος το φοράει ως δαχτυλίδι στο πόδι προστατεύεται από τις πτώσεις και τα χτυπήματα, για αυτό και πολύ συχνά σε αρκετές περιοχές  συναντάμε μικρά παιδιά να το φοράνε σαν δαχτυλίδι στο μεγάλο δάχτυλο των ποδιών τους.

Που γιορτάζεται ο Μάρτης

Ο Μάρτης είναι ένα έθιμο το οποίο έχει επεκταθεί στα Βαλκάνια και σε άλλες χώρες. Πιο συγκεκριμένα εκτός από την Ελλάδα Μαρτάκια φορούν στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία,  στην Αλβανία, στη Μολδαβία καθώς και σε άλλα μέρη της γης . Στην Ελλάδα συνηθίζεται να το φοράμε στο αριστερό χέρι ή και στα δύο χέρια λίγο πιο πάνω από το καρπό ενώ σε άλλες χώρες το φοράνε ακόμα και στο πέτο ως ένα κρεμαστό φυλαχτό ή τοποθετούν κόκκινο και λευκό ύφασμα έξω από το σπίτι για να προστατευθεί όλη η οικογένεια. 

Ο Μάρτης στη σημερινή εποχή

Στη σημερινή εποχή, στο εμπόριο υπάρχει τεράστια γκάμα από βραχιόλια και δαχτυλίδια Μάρτη για μικρούς και μεγάλους. Πλέον μπορούμε να προσθέσουμε στο βραχιόλι κάποιο κρεμαστό φυλαχτό ή κάποιο ματάκι αλλά και κρεμαστά αξεσουάρ που συμβολίζουν την άνοιξη.

Στο Rin Tin Tin μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στη μεγάλη γκάμα των υλικών που διαθέτουμε για να φτιάξετε το δικό σας μοναδικό μαρτάκι ή αλλιώς βραχιόλι μάρτη εδώ

Newsletter Subscribe

Subscribe now and receive weekly newsletter from us!